Розацея – симптоми, диагноза, лечение…

Розацеята е кожен проблем, който се характеризира с хронично развитие. Първоначално оставя леки зачервявания по бузите, челото, носа и брадичката. С времето те стават все по-трайни, тъмно червени и се появява дразнещо усещане за стягане и сухота. Могат да бъдат засегнати и очите – (офталморозацея).

Първите признаци се проявяват около 30 годишна възраст, при хора предимно със светла кожа, по-често жени. При мъжете се развива често по-тежката форма – ринофима (съединителната тъкан на носа се разраства и придобива формата на рог). Розацеята обхваща 10 процента от хората по света. Диагнозата се поставя от дерматолог, на базата на детаилен клиничен преглед!

Причините за развитието на розацеята все още не са напълно ясни!

4 предпоставки за появата на розацея:

 • Нарушение в кръвоносните съдове, което води до тяхното разширение и последващо зачервяване
 • генетично предразположение
 • запушване на отворите на мастните жлези от Demodex folliculorum
 • външна изява на аболявания на стомашно-чревния тракт

Demodex са малки кърлежи, които живеят в  космените фоликули. Установяване на наличието им предопределя правилното и ефективно лечение на розацеята.

7 провокиращи фактори :

 • атмосферни влияния – високи и ниски температури, вятър, слънце
 • храносмилателни смущения – гастрит, колит, холецистит
 • ендокринни нарушения (климакс)
 • прекомерна употреба на алкохол
 • тютюнопушене
 • стрес
 • гореща, пикантна храна и топли напитки

Розацеята има периоди на влошаване и подобрение, но общата тенденция е към влошаване.

4 стадия на заболяването:

 • 1-ви стдий – поява на пристъпни зачервявания на лицето и оток
 • 2-ри стадий (купероза) – зачервяванията стават постоянни, наличие на видими капиляри (телеангиектазии).
 • 3-ти стадий – поява на пъпки с или без гнойни връхчета (папули и пустули)
 • 4-ти стадий – гранулопустуларна розацея – загрубяване на кожата, разширяване на порите, увеличаване на капилярите. Възможно нарастване на отделни части на лицето – нос, ушни миди, клепачи.

В зависимост от стадия на заболяването се използват различни методи за облекчаване на симптомите и ограничаване на развитието му.

Успешно може да се контролира с промени в начина на живот и адекватни грижи.

Двата основни подхода за лечение са локални козметични продукти (при по-леките стадии) и медикаменти през устата.

Не трябва да се забравя комплексната грижа за лицето – от почистването (Aquaruboril), всекидневната хидратация с крем за чувствителна кожа и задължителна защита от UVA, и  UVB лъчи (Ruboril expert 50+) и до продукт с активни съставки срещу Demodex folicolorum (азелаинова киселина) (Metroruboril A.Z)

Клинично изследване показва потенциалната връзка между загубата на коса при жените и розацеята

Розацеята е заболяване, за което са правени различни клинични изследвания. Едно скорошно такова разкрива потенциалната връзка между розацеята и прогресивната загуба на коса при жените.

Клиничното изследване на Университета Алкала в Мадрид е публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology.

Изследвани са 103 жени с Фронтална фиброзна алопеция (ФФА), като при 66% са наблюдавани розацея, витилиго, атопичен дерматит и псориазис. Розацея е най-честата от тези дерматози, като 34% от изследваната група показват признаци на заболяването. От пациентките с розацея, 41% са с лека форма, 53% са с умерена и 6% са с тежка форма. Никоя от тези пациентки не е получавала системна терапия за розацея, когато са били оценени.

ФФА е  възпалително заболяване, което причинява бавна и прогресивна загуба на коса,  и белези по скалпа, близо до челото. В някои случаи веждите, миглите и други части на тялото, също могат да бъдат засегнати.

Изследователите посочват, че според една от хипотезите, вроденият имунитет участва в болестния процес, както на розацея, така и на ФФА. Те също така твърдят, че потенциалната патогенна връзка може да се свърже с Простагландин D2. За последния е известно, че потиска растежа на косата и участва в развитието на розацеята.

Испнските изследователи заявяват, че високият процент на розацея при пациенти с ФФА и потенциалната връзка между двете заболявания, изискват по-нататъшно проучване.

оксидативен стрес

Клинични изследвания доказват, че розацеята се предизвиква от оксидативен стрес

Две скорошни клинични изследвания показват, че пациентите с розацея имат повишени нива на оксидативен стрес, с ясен дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите. Този дисбаланс с течение на времето причинява възпаление и увреждане, което прави тялото по-податливо на голямо разнообразие от системни заболявания – сърдечно-съдови, невродегенеративни и стомашно-чревни, които са тясно свързани с розацеята.

Тиолите са антиоксиданти, произведени в организма за неутрализиране на свободните радикали. Процесът на неутрализация превръща тиолите в дисулфиди, а съотношението между тиоли и дисулфиди в кръвта показва нивото на оксидативния стрес (причинен от UV лъчения, диети, тежки физически натоварвания, стрес и други фактори от ежедневието).

Едно клинично изследване, публикувано в списание Cutaneous and Ocular Toxicology, сравнява кръвни проби от 50 пациенти с розацея и 42 доброволци. Изследователите установяват по-високи дисулфидни и по-ниски тиолови нива при пацинетите с розацея, в сравнение с контролната група, (което показва по-висок оксидативен стрес при пациенти с розацея). Изводите са, че антиоксидантните механизми играят роля в развитието на розацеята и доказват, че антиоксидантите са неизменна част от лечението ѝ.

Друго клинично изследване, публикувано в Archives of Dermatological Research, изследва връзката между тежестта на розацеята, количеството на кърлежите Demodex и системния оксидативен стрес. В изследането участват 40 пациенти с розацея и 40 здрави доброволци. Изследователите измерват нивата на себум и количеството на акарите по кожата, като се вземат и кръвни проби за определяне на антиоксидантните, и оксидантни способности.

Резултатите показват, че количеството на Demodex е била значително по-високо в групата на розацеята, в сравнение с контролната група. Нивата на кожния себум са пряко пропорционални на броя на акарите, открити върху кожата. По същия начин, нивата на оксидативен стрес са били значително по-високи при пациенти с розацея, отколкото в контролната група. Изследователите отбелязват, че „високото ниво на оксидативен стрес в розацеята не е ограничено само до зоната на заболяването, а е видимо и в системното кръвообращение“. Стресът и възпалението, наблюдавани при пациенти с розацея, могат да ги направят по-податливи на различни системни заболявания.

Важно е да се запомни, че приемът на антиоксиданти помага на организма да намали нивата на оксидативен стрес!

Два примера за продукти, които се препоръчват при пациенти с розацея:

Selenium ACE съдържа селен и витамини А, С и Е. Тази комбинация предпазва организма от свободните радикали и заздравява стената на малките кръвоносни съдове. Препоръчва се при по-леки форми на розацея, като приемът трябва да е минимум 6 месеца!

 

33 Vitamins&Antioxydants, уникална комбинация от природни витамини и антиоксиданти, която осигурява на организма основните съставки, необходими за всички системи, участващи в намаляване на стреса и свободните радикали. Приема се при по-тежки форми на розацея, с по-дълга история на заболяването и с наличие на Demodex. Приемът е минимум 6 месеца!

415 МИЛИОНА СА БОЛНИТЕ ОТ РАЗАЦЕЯ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

Вероятно сте се питали колко хора в света имат розацея?

Изследователите от години се опитват да определят глобалното разпространение на това заболяване. За първи път имаме  отговор – 415 милиона!

Д-р Jacob Thyssen и колегите му от  Yниверситетa в Копенхагем,  извършват  преглед на популационните проучвания, включващи информация за честотата на розацеята. Данните са събрани от 32 проучвания от целия свят, включващи 26,5 милиона пациенти. Оценките на общата популация варират от 0,09% до 22,41%. Така средният процент е 5,46%, което означава 414,960,000 страдащи от розацея, в световен мащаб!

Изследователите отбелязват, че пациенти с лека или умерена форма на роазацея,  може да не търсят медицинско обслужване, което води до много по-нисък процент. Няколко от изследванията, от които са направени данни, са изследвали популациите на дерматологични амбулаторни пациенти и степента на разпространение на розацеята в тази подгрупа от данни е била само 2,39% (181,640,000).

За САЩ е доказано, че само 18% от страдащите от розацея, се обръщат за адекватна терпия към дерматолог.

За България, този процент е приблизително същият!

Слънце и розацея

Излагането на слънце е водещ фактор за влошаването при розацея!

Ще предложа няколко практични съвета на болните от розацея, с които да намалят вредностите на слънцето през  пролетта и лятото.

Винаги подчертавам пред моите пациенти, че първите слънчеви лъчи (март-април) са изключително вредни за страдащите от розацея. И трябва да се обърне особено внимание в този момент, на кожата на лицето и деколтето.

Какво трябва да направите?

 • Намерете подходящия слънцезащитен крем!

Четете внимателно състава, защото не всички слънцезащитни продукти предпазват от UVA и UVB лъчи!

Аз лично препоръчвам Ruboril expert 50+ на Isispharma. Това е комбиниран продукт с няколко съставки, които намаляват зачервяването и слънцезащитни филтри от най-висок клас. Защитата му е срещу  UVA и UVB лъчи!

 • Използвайте го по-рано и често!

Нанесете продукта  най-малко 15 минути преди слънцеизлагане и през всеки 3 часа, прекарани на слънце. Не се ограничавайте само с нанасянето сутрин. Защитавайте лицето всеки ден, независимо дали е слънчево или облачно.

 • Носете шапка!

Уверете се, че шапката е с широка периферия или козирка, като така  лицето остава в сянка. Чадърът също е една добра възможност, ако възнамерявате да бъдат изложени на слънце, за продължителен период.

 • Избягвайте най-силното слънцегреене!

Не се излагайте (ако е възможно) на  пряка слънчева светлина от 12 ч. до 16 ч. Планирайте дейности и упражнения на открито, когато слънцето не е толкова интензивно.

 • Не забравяйте водата!

В най-големите горещини е добре да имате бутилка вода. Пиенето на вода ще спомогне за хидратацията. 

 • Носете винаги с Вас продуктите, изписани от Вашия дерматолог! 

Правилната и продължителна терапия ще доведе до облекчаване на розацеята.

  Д-р Светозар Дренски, дерматолог

Яденето на риба може да помогне за сухотата в очите, при болни с розацея!

fish-rosaceaВъзможно е да има още една причина да се ядат храни, богати на омега-3 мастни киселини. Проучване от 2016 г. показва, че тези храни могат  да помогнат при сухотата в очите, основен симптом на офталморозацеята.

Омега-3 мастните киселини са „добър” вид мазнини и се откриват най-вече в рибата, ядките и семената. Те имат  множество ползи за здравето – от понижаване нивата на холестерола, до намаляване на възпалението и подобряване на умствените способности.

В едно скорошно проучване, проведено в Университета Sharda в Индия, 130 пациенти с розацея, които имат олаквания за сухота в очите,  са разделени на 2 групи. Групите са контролирани по пол, възраст и нива на сухота в очите.

Едната група приема капсули с омега-3 мастни киселини 2 пъти дневно, в продължение на 6 месеца, а другата група приема плацебо (неактивни капсули) 2 пъти дневно,  за същия период от време.

След това двете групи са тествани на редовни интервали за сухота в очите, както и дисфункция на слъзните жлези, и сълзене. Докато при тези, които приемат  плацебо  не се вижда никакво подобрение, то при пациентите, приемащи омега-3 мастни киселини, се наблюдава значително намаляване на сухотата на очите, по време на изследването. Последните също така имат  подобрена функция на слъзните жлези.

Трябва да се отбележи, че при тези пациенти се наблюдава намаляване в подобрението, след приключване на приема на омега-3 мастни киселини.

В заключение, това изследване показва, че при пациенти с розацея, които имат очна сухота, последната може да бъде намалена чрез продължителен прием на омега-3 мастни киселини.

Учени от Дания потвърждават връзката между розацеята и стомашно-чревните заболявания

Изследователи от Дания установяват, че болните от розацея са с повишен риск от някои стомашно-чревни заболявания, но дали има причинно-следствена връзка между тях, все още е недоказано.stomach-rosacea

Както и в предишните си изследвания, Д-р Александър Егеберг и колеги от Университета в Копенхаген проследяват повече от 4.3 милиона души в Дания, в продължение на 5 години. Включително 49 475, които са били диагностицирани с розацея. Изследователите установяват, че е има широко разпространение на розацея, при пациенти с различни заболявания на стомашно-чревния тракт. В сравнение с индивиди без розацея, тези с розацея са с 46% по-голяма вероятност да имат целиакия, 45% с болестта на Крон, 34%  със синдром на раздразнените черва и 19% с язвен колит.

Изследователите отбелязват, че по-нататъшното изследване е оправдано, за да се определят потенциалните фактори и да бъдат разбрани основните механизми за тези асоциации, между отделните заболявания.

Друго проучване на Университета Джон Хопкинс през 2015 г. установява, че пациентите с розацея са по-склонни да страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Митове и въпроси за розацеята

Въпреки че приблизително 150-200 000 българи страдат от розацея, много хора все още не са запознати с това заболяване. То изисква навременни и продължителни грижи. Ето някои митове за розацеята:rose-687968_640

1. „Това че се изчервявам означава, че съм просто свенлив, нали?“

Отговор: „Не, зачервяването на лицето може да е един от признаците на розацеята. Има и други симптоми на розацея, включително негнойни или гнойни пъпки, видими кръвоносни съдове, парене, възпаление на очите, подуване и удебеляване на кожата. “

2. „Бихте ли опитали да пиете по-малко алкохол?“

Отговор: „Всъщност е мит, че розацеята се е причинява от прекалена консумация на алкохол. Алкохолът може да влоши заболяванто, но не трябва да се забравя, че признаците и симптомите могат да бъдат също толкова тежки и при въздържатели. “

3. „Не може ли просто лицето да се покрие с грим или фин дьо тен?“

Отговор: “ Гримът може да скрие някои от видимите признаци на розацеята, но е необходимо сериозно лечение, за контролиране на това хронично заболяване.

4. „Може ли да се опитат промени в начина на живот, свързани с диета, упражнения или продължителен сън?“

Отговор: „Да, трябва да се отдели специално внимание, за да се определят и избегнат всички вредности, които влошават розацеята, защото всеки случай е индивидуален. Някои хора се влошават от червено вино, докато други могат да бъдат по-зле от стрес или висока/ниска температура. “

5. „Може ли да се мием или овлажняваме повече?“

Отговор: „Да, хидратацията е част от рутинните грижи за кожата при пациенти с розацея. Въпреки това, заболяването не е пряко свързано с хигиената на кожата. И трябва да се внимава с продуктите за прочистване, които се използват, за да не се раздразни лицето. „

Засягането на очите при розацея е много опасно и често остава неизлекувано!

rosacea-eyeНово изследване от 2016 г. проведено в САЩ, при пациенти с розацея установява, че по-голяма част от новодиагностицираните имат засягане и на очите. Симптомите включват сухота в очите, сълзене, парене, подуване на клепачите, чувство за “песъчинки”. Основният риск е потенциалната загуба на зрението, вследствие от увреждане на роговицата.

86% от 615 пациенти с розацея,  които са били включени в изследването съобщават, че са имали сълзящи или зачервени очи. А 92% заявяват, че усещат раздразнение, “песъчинки” или сухота в очите.

Въпреки това, 72% от пациентите споделят, че никога не са получавали лечение на очната розацея!

Във връзка с това се обърнахме към Д-р Светозар Дренски, дерматолог, който повече от 20 години работи с пациенти с розацея:

Д-р Дренски, нистина ли е толкова сериозен проблемът при засягане на очите при болни с розацея?

В повечето случаи очната розацея се изявява с леко дразнене, но тя може потенциално да стане причина и за инвалидизация – включително загуба на зрението. Затова съветвам моите пациенти да не пренебрегват този проблем!

Какви мерки препоръчвате?

На първо място навременното лечение на розацеята на лицето!

Защото нещата са свързани. Не трябва обаче да се забравя, че капките за очи с кортикостероиди подобряват очната розацея, но влошват тази на лицето.

Моят съвет към пациенти с очна розацея е да ползват Aquaruboril на Isispharma и капките с наносребърна вода Scaler Silver! Подобрението настъпва бързо, но прилагането на тези продукти трябва да продължи поне седмица, след отшумяването на симтомите.