Учени от Дания потвърждават връзката между розацеята и стомашно-чревните заболявания

Изследователи от Дания установяват, че болните от розацея са с повишен риск от някои стомашно-чревни заболявания, но дали има причинно-следствена връзка между тях, все още е недоказано.stomach-rosacea

Както и в предишните си изследвания, Д-р Александър Егеберг и колеги от Университета в Копенхаген проследяват повече от 4.3 милиона души в Дания, в продължение на 5 години. Включително 49 475, които са били диагностицирани с розацея. Изследователите установяват, че е има широко разпространение на розацея, при пациенти с различни заболявания на стомашно-чревния тракт. В сравнение с индивиди без розацея, тези с розацея са с 46% по-голяма вероятност да имат целиакия, 45% с болестта на Крон, 34%  със синдром на раздразнените черва и 19% с язвен колит.

Изследователите отбелязват, че по-нататъшното изследване е оправдано, за да се определят потенциалните фактори и да бъдат разбрани основните механизми за тези асоциации, между отделните заболявания.

Друго проучване на Университета Джон Хопкинс през 2015 г. установява, че пациентите с розацея са по-склонни да страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *