Засягането на очите при розацея е много опасно и често остава неизлекувано!

rosacea-eyeНово изследване от 2016 г. проведено в САЩ, при пациенти с розацея установява, че по-голяма част от новодиагностицираните имат засягане и на очите. Симптомите включват сухота в очите, сълзене, парене, подуване на клепачите, чувство за “песъчинки”. Основният риск е потенциалната загуба на зрението, вследствие от увреждане на роговицата.

86% от 615 пациенти с розацея,  които са били включени в изследването съобщават, че са имали сълзящи или зачервени очи. А 92% заявяват, че усещат раздразнение, “песъчинки” или сухота в очите.

Въпреки това, 72% от пациентите споделят, че никога не са получавали лечение на очната розацея!

Във връзка с това се обърнахме към Д-р Светозар Дренски, дерматолог, който повече от 20 години работи с пациенти с розацея:

Д-р Дренски, нистина ли е толкова сериозен проблемът при засягане на очите при болни с розацея?

В повечето случаи очната розацея се изявява с леко дразнене, но тя може потенциално да стане причина и за инвалидизация – включително загуба на зрението. Затова съветвам моите пациенти да не пренебрегват този проблем!

Какви мерки препоръчвате?

На първо място навременното лечение на розацеята на лицето!

Защото нещата са свързани. Не трябва обаче да се забравя, че капките за очи с кортикостероиди подобряват очната розацея, но влошват тази на лицето.

Моят съвет към пациенти с очна розацея е да ползват Aquaruboril на Isispharma и капките с наносребърна вода Scaler Silver! Подобрението настъпва бързо, но прилагането на тези продукти трябва да продължи поне седмица, след отшумяването на симтомите.

2 коментара към “Засягането на очите при розацея е много опасно и често остава неизлекувано!

 1. Здравейте Д-р Дренски,
  След вчерашният преглед при Вас днес влезнах в rosacea.bg. Вашите съвети към пациенти с очна розацея е да ползват Aquaruboril на Isispharma и капките с наносребърна вода Scaler Silver. На мен изписахте Акваруборил , Метроруборил и Руборил S на Изисфарма без капките, защо? След намазването на лицето си с двата крема усетих парене и щипене така както и Вие казахте. Мажа клепачите и зоната около очите въпреки, че на тубата на Руборил пише зоната около очите да не се маже,противоречие?! Очаквам след седмица подобрение! Имам въпрос,докато ползвам продуктите на Изисфарма лицето с обикновена вода не трябва ли да се мие? Резултат от лечението след 3-4 месеца ли ще настъпи и траен ли е? Много съм отчаяна и депресирана… От утре спирам флажила.Пия го 10 дни. Не запомних кога трябва да дойда на контролен преглед?
  Благодаря!
  С уважение: Росица 71 г.

  1. Здравейте Росица,

   Не трябва да се отчайвате от нищо! Май сте забравили какво Ви казах: “На 71 г. животът сега започва.”
   Можете спокойно да си капвате по 1-2 капки Акваруборил в очите. За сребърна вода има време.
   Мажете с Ruboril S, той е за чувствителна кожа.
   Може да се миете и с обикновена вода, но по-добре е с преварена.
   Колко време ще трае подобрението, аз не мога да кажа. А и едва ли някой може. Все пак дерматологията е трудна специалност и има много неизвестни.

   Поздрави, Д-р Светозар Дренски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *