оксидативен стрес

Клинични изследвания доказват, че розацеята се предизвиква от оксидативен стрес

Две скорошни клинични изследвания показват, че пациентите с розацея имат повишени нива на оксидативен стрес, с ясен дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите. Този дисбаланс с течение на времето причинява възпаление и увреждане, което прави тялото по-податливо на голямо разнообразие от системни заболявания – сърдечно-съдови, невродегенеративни и стомашно-чревни, които са тясно свързани с розацеята.

Тиолите са антиоксиданти, произведени в организма за неутрализиране на свободните радикали. Процесът на неутрализация превръща тиолите в дисулфиди, а съотношението между тиоли и дисулфиди в кръвта показва нивото на оксидативния стрес (причинен от UV лъчения, диети, тежки физически натоварвания, стрес и други фактори от ежедневието).

Едно клинично изследване, публикувано в списание Cutaneous and Ocular Toxicology, сравнява кръвни проби от 50 пациенти с розацея и 42 доброволци. Изследователите установяват по-високи дисулфидни и по-ниски тиолови нива при пацинетите с розацея, в сравнение с контролната група, (което показва по-висок оксидативен стрес при пациенти с розацея). Изводите са, че антиоксидантните механизми играят роля в развитието на розацеята и доказват, че антиоксидантите са неизменна част от лечението ѝ.

Друго клинично изследване, публикувано в Archives of Dermatological Research, изследва връзката между тежестта на розацеята, количеството на кърлежите Demodex и системния оксидативен стрес. В изследането участват 40 пациенти с розацея и 40 здрави доброволци. Изследователите измерват нивата на себум и количеството на акарите по кожата, като се вземат и кръвни проби за определяне на антиоксидантните, и оксидантни способности.

Резултатите показват, че количеството на Demodex е била значително по-високо в групата на розацеята, в сравнение с контролната група. Нивата на кожния себум са пряко пропорционални на броя на акарите, открити върху кожата. По същия начин, нивата на оксидативен стрес са били значително по-високи при пациенти с розацея, отколкото в контролната група. Изследователите отбелязват, че „високото ниво на оксидативен стрес в розацеята не е ограничено само до зоната на заболяването, а е видимо и в системното кръвообращение“. Стресът и възпалението, наблюдавани при пациенти с розацея, могат да ги направят по-податливи на различни системни заболявания.

Важно е да се запомни, че приемът на антиоксиданти помага на организма да намали нивата на оксидативен стрес!

Два примера за продукти, които се препоръчват при пациенти с розацея:

Selenium ACE съдържа селен и витамини А, С и Е. Тази комбинация предпазва организма от свободните радикали и заздравява стената на малките кръвоносни съдове. Препоръчва се при по-леки форми на розацея, като приемът трябва да е минимум 6 месеца!

 

33 Vitamins&Antioxydants, уникална комбинация от природни витамини и антиоксиданти, която осигурява на организма основните съставки, необходими за всички системи, участващи в намаляване на стреса и свободните радикали. Приема се при по-тежки форми на розацея, с по-дълга история на заболяването и с наличие на Demodex. Приемът е минимум 6 месеца!