Клинично изследване показва потенциалната връзка между загубата на коса при жените и розацеята

Розацеята е заболяване, за което са правени различни клинични изследвания. Едно скорошно такова разкрива потенциалната връзка между розацеята и прогресивната загуба на коса при жените.

Клиничното изследване на Университета Алкала в Мадрид е публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology.

Изследвани са 103 жени с Фронтална фиброзна алопеция (ФФА), като при 66% са наблюдавани розацея, витилиго, атопичен дерматит и псориазис. Розацея е най-честата от тези дерматози, като 34% от изследваната група показват признаци на заболяването. От пациентките с розацея, 41% са с лека форма, 53% са с умерена и 6% са с тежка форма. Никоя от тези пациентки не е получавала системна терапия за розацея, когато са били оценени.

ФФА е  възпалително заболяване, което причинява бавна и прогресивна загуба на коса,  и белези по скалпа, близо до челото. В някои случаи веждите, миглите и други части на тялото, също могат да бъдат засегнати.

Изследователите посочват, че според една от хипотезите, вроденият имунитет участва в болестния процес, както на розацея, така и на ФФА. Те също така твърдят, че потенциалната патогенна връзка може да се свърже с Простагландин D2. За последния е известно, че потиска растежа на косата и участва в развитието на розацеята.

Испнските изследователи заявяват, че високият процент на розацея при пациенти с ФФА и потенциалната връзка между двете заболявания, изискват по-нататъшно проучване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *